HOLEDECK

Español | English

News Holedeck

New Complex “Centro Integral del Transporte de Metro de Madrid”

Complex layout (image courtesy of the architectural team)

A

On October 6 the winning project for the "Centro Integral del Transporte de Madrid" designed by Andrés Perea Ortega, Lourdes Carretero Boltrán, Julio de la Fuente Martínez and BAC Engineering, was presented in the Tetuán’s District Board.

The project was drafted taking as reference the winning project of the contest veredict of September 2016. Initial works are to begin soon, considering the proposal of the winning team.

From the proposal, the jury valued the following:

“-The fragmentation of the requested volume in units that can be managed separately, with areas and volumes adjusted to Metro de Madrid demands and commitments.

-The quality of the public open space, finding the clues of its definition in the current site, with nostalgia and anticipation, leaving memories of railroad tracks that leave their mark among vegetation that seems to have always been there, recovering or reinventing obsolete industrial elements, repositioning them or reconstructing them, proposing a public-private park, with different opening possibilities and schedules, and ambitious uses (from concerts to exhibitions), it enters the field that differentiates the need for ‘aspiration’.

-The whole, from the scale and its volumetric implantation, responding to the towers of Plaza de Castilla, but also to the rest of the residential buildings surrounding the site, its gable roofs, which return to find their inspiration in archetypes of stations in a different scale, the correct location of the energy collectors in their slopes.

-[…]a permeable project to the city and its users, from small squares to different levels from which it is contemplated and / or access to that attractive low-level space."

Likewise, it emphasized that:

“-The technical and very specific development (...) of the proposal from the energy point of view, and structural, promises a multidisciplinary team capable of facing the technical, such as constructive elements, and economical aspects and example of sustainability, that the proposal will have.”

A

Interior design (image courtesy of the architectural team)

A

The chosen structural solution of the drafting team consists of a mixed structure with metallic load-bearing façade and concrete cores to provide free space for use, resulting in buildings with maximum versatility and permeability.

For the slab, a solution that integrates structure and facilities has been chosen. This lightweight slab with perforations in the web allows for the passage of facilities and has been developed with the HOLEDECK Customize system, which provides "probably the most sustainable concrete structure in the world".

Among the strategies focused on achieving NZEB and ZIB standards, Measures to Reduce Carbon Footprint, Active Measures and Passive Measures are considered.

HOLEDECK slabs participate in these three measures by reducing the amount of concrete needed, eliminating suspended ceilings due to its excellent acoustic performance and enabling maximum energy efficiency by allowing the use of its thermal inertia resulting from its geometric design. By integrating the structure and facilities, constructed volumes and vertical elements are reduced, allowing a more transparent design without unhealthy suspended ceilings.

In short, this new complex is an excellent example of sustainable architecture and efficient structure, where HOLEDECK’s Customize solution adapts to architects and engineers highest demands.

HOLEDECK Customize Ho Metro

A

A